Sunday, 30 October 2011

MARI KITE BELAJAR MELANGKAH

 OK assalamualaikum..hehe nk jadi org baek skit kali ni...xde la..aku cume tertarik dengan satu words yg mengatakan.." SElANGKAH SEORNG ANAK PEREMPUAN KELUAR DARI RUMAH, TNPA MENUTUP AURAT, MAKA SELANGKAH JUGA LA AYAH NYE KE NERAKA" haaa lbih kurang cm2 la ayt dye...aku xtaw knpe aku suke sgat dkat ayat 2..

 sjak dari aku kcik lagi, aku da diajar oleh mak bpak aku yg garang thap cipan 2 dgan ajaran agama...tapi aku ni degil skit..cume beberape je yg aku amal kn..so aku ni bukn la diketogorikan sebagai seorng anak yg baik ok..or seorng islam yg alim..cume aku agak beruntung dan bersyukur sebb dilahirkn sebagai anak lelaki..means dalam bb2 aurat ni..agak mudah untuk dihndlekn..(amek kau rojak punye bhase)...haha

 ok la..n sjak aku bersekolah lagi...aku sering tertanya2..knpe pompuan ssah sgat nk ttup aurat dye..dan da bemacam2 da aku dgar jwpan dari dyorng...sume nye macam same je..jawapan nye...masih belom besedia, masih muda, masih belom dpat hidayah..haishhh...pelik aku dgan jwapan dyorng ni...kalau masih belom besedia 2 munkin la atas individu la kot...tapi law alasan masih mude 2..hadoi..ingat satu je la..(AJAL MAUT DITANGAN TUHAN) bile2 saje kite boleh mati derr...xkn nnti bile malaikat izrail dtang..kite nk jwab kat dye..releks la dulu, aku mude lagi kot...haa boleh ke cam2...xdapat la derr.... n lagi 1..yg pasal hidayah 2...korng nk tunggu smpai bile hidayah 2 nk smpai ngan korng..xdpat nye kalau tunggu...HIDAYAH TIDAK DTANG DENGAN SENDIRI..TAPI PERLU DICARI.. ingat la 2...

 lagi 1 bile tnye asal xttup aurat..mesti ade yg jwab.." aku xttup aurat...suke hati aku la..aku xnyusahkn korng pon" haha sape ckap korng xnyusahkn org laen...taw x..bile seorng lelaki yg bukn muhrim tgok aurat korng walau sehelai rmbut, secare automatik korng da bgi dose dkat dyorg n dkat diri korng sniri....haha tfapi ade jgak bile ditanye..dyorng akn ckap..walaupon aku xttup aurat..aku ttap samyng..haha korng pikir la skit...buat ape korng penat2 smayang tonggang tonggeng..tapi last2 membazir cam 2 je amalan yg korng buat...

 aku nasihat ni..bukn untuk korng je..tapi untuk diri aku sniri jgak...aku pon masih bnyak jgak yg xbtol dari yg betol..cume kite sbgai org yg beragama kne ingat la..." BERPESAN2 KEPADA KEBENARA DAN BERPESAN2 KPADA KESABARAN" surah wal 'asri (ayt3) assalamualaikum


p/s: entry ni bukn untuk mnjatuhkn sesiapa..cume sekadar berkongsi...

No comments:

Post a Comment